Page 1 of 1

Two Types of Deer Social Groups

Posted: May 5th, 2005, 10:44 am
by BornBad
the family group of a doe and her young, which remain together for nearly a year (and sometimes longer), and the buck group. The family group usually disbands just before the next birth, though occasionally two sets of offspring are present for short periods. Bucks are more social than does for most of the year, forming buck groups of three to five individuals; the buck group, which constantly changes and disbands shortly before the fall rut, is structured as a dominance hierarchy. Threat displays include stares, lowered ears, and head-up and head-down postures. Attacks involve kicking and, less commonly, rearing and flailing with the forefeet. Bucks and does herd separately most of the year, but in winter they may gather together, or "yard up." As many as 150 deer may herd in a yard. Yarding keeps the trails open through the movement of large groups of animals, and provides protection from predators. The leadership of the yards is matriarchal. Deer may occupy the same home range year after year, and may defend bedding sites, but otherwise are not territorial. The White-tailed Deer is less polygamous than other deer, and a few bucks mate with only one doe. The extended rutting season begins at about the time the male is losing his velvet, which varies with latitude. At this time, bucks are still in buck groups, and sparring for dominance increases. (Sparring consists of two deer trying to push each other backward.) The buck group then breaks up, and several bucks begin following a doe at a distance of 150 feet (50 m) or so. They follow the doe?s scent; the largest buck stays closest to the female. A buck attempts to dominate other bucks and may mate with several does over the breeding season. He produces "buck rubs" and also "scrapes," revisiting them regularly during the rut; glandular secretions are left on the rubs. Does visit the scrapes and urinate in them; bucks then follow the trails of the does. After the mating season, the doe returns to the subherd until spring (May or June in the North; January to March in the deep South). A young doe bred for the first time usually produces one fawn, but thereafter has twins and occasionally triplets if food is abundant. The female remains near the fawns, returning to feed them only once or twice a day. Twin fawns are separated, which serves to protect them. Weaning occurs between one and two and a half months. Fawns stay with the mother into the fall or winter, sometimes for up to two years, but the doe generally drives off her young of the previous year shortly before giving birth. The Whitetail?s first Image are usually a single spike (the "spikehorn"). A three-year-old would be expected to have eight points, but there can be more or less, as the number of tines is influenced greatly by nutritional factors. A Whitetail?s age is determined not by the number of tines on its horns but by the wear on its teeth.